
Säkerhetsskydd handlar inte bara om övervakningskameror, stängsel, staket och brandväggar. Det handlar i slutändan om människor – vilka som vi tillåter arbeta med säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter och vilka som får delta i säkerhetskänslig verksamhet. För att diskutera utmaningar och lösningar inom området bjuder nu Weop in till ett kostnadsfritt webbinarium.
Personalsäkerhet ska bland annat skydda mot att personer som inte är pålitliga från säkerhetssynpunkt arbetar i säkerhetskänslig verksamhet.
Med den nya, uppdaterade säkerhetsskyddslagstiftningen som började gälla i december 2021 och nya föreskrifter från Säkerhetspolisen (PMFS 2022:1) är det en god idé att se över hur er verksamhet arbetar med personalsäkerheten exempelvis avseende säkerhetsprövning och fortbildning i säkerhetsskydd.
Säkerhetsprövning syftar till att klarlägga om en person kan antas vara lojal mot de intressen som ska skyddas i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585), om personen är pålitlig från säkerhetssynpunkt, samt utreda eventuella sårbarheter hos personen i säkerhetshänseende.
Säkerhetsprövning är inte en isolerad aktivitet– det är en kontinuerlig process med flera åtgärder. Det krävs att ansvarig chef etablerar en så bra personkännedom som möjligt, både vid potentiella nyanställningar och löpande med medarbetarna i verksamheten.
Att anställa personal som är opålitlig ur säkerhetssynpunkt i säkerhetskänslig verksamhet innebär en stor risk för Sveriges säkerhet men även en ekonomisk risk för verksamhetsutövarna.
Anders Månsson och Jörgen Sahlin har en lång erfarenhet av att genomföra säkerhetsprövningssamtal i samband med nyanställningar, etablera kontinuerlig personkännedom och uppföljande samtal, samt avslutande samtal vid avsked. Både Månsson och Sahlin har tjänstgjort vid Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum (FMUndSäkC).
Under webbinariet kommer Månsson och Sahlin bland annat diskutera det uppmärksammade fallet om ”Scania-spionen” och ge exempel på vilken information som bör inhämtas för att undvika att sådant sker i er verksamhet.
Vad?
Webbinarium.
När?
Torsdagen den 28 april kl. 12:00 – 13:00.
Kostnad?
Webbinariet är gratis.
Anmälan?
Skicka din anmälan till info@weop.se.
Hoppas vi ses där!
Fler nyheter
Hur kan Weop hjälpa er?
Weop hjälper myndigheter och företag som har höga säkerhetskrav.
Vill du veta mer om hur vi tillsammans kan göra din verksamhet och Sverige säkrare?
Kontakta oss här